Diamonds Are Forever (D.A.F.)

Diamonds Are Forever is een solo project van Danielle Lemaire in de Hilvaria Studio’s Hilvarenbeek, die liep van 15 september 2022 t/m 18 januari 2023.

Installaties, films, tekeningen, artist talk, performances en DAF auto’s.

DIAMONDS ARE FOREVER

Voor De Hilvaria Studio’s, op die mooie plek middenin de bossen van Hilvarenbeek, kon ik nieuwe kunst maken en tonen in meerder ruimtes.  Het collage karakter van de Studio’s; een samenstelling van verschillende architectonische ingrepen en hergebruik van elementenauit het verleden, zoals pijlers van het vroegere Kodak paviljoen van Expo 58, sprak tot de verbeelding.
Lijnen en lagen, volumes en akoestiek, dagelijkse praktijk van de mensen in het gebouw, de ceremonies, het verborgene, de relatie met de natuur en de Brabantse geschiedenis wilde ik als elementen laten terugkomen in een ‘Gesamtkunstwerk’.
Meer dan een jaar deed ik onderzoek, nam de tijd voor series grote en kleine tekeningen, interviewde betrokkenen, maakte (geluids)sculpturen, foto’s, films, installaties; creëerde projecties met planten en bloemen uit de omgeving en bedacht de performances die samenvielen met de publieke presentaties. 

Dankzij de bijzondere samenwerking met het DAF Museum en mijn autogarage De Limbeek in Eindhoven keerden vroegere DAF auto’s terug in de fotostudio waar ze oorspronkelijk werden gefotografeerd; het Ei. Daarmee werden zij een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. In de Hilvaria Studio’s legde ik een accent op de architectuur, de akoestiek in meerdere ruimtes en het spirituele karakter van de rituelen die er bijna dagelijks plaatsvinden: trouwceremonies (nieuw leven beginnen) en uitvaarten (afscheid nemen). 

De tekeningen in de Leuvenzaal werden onderdeel van vele ceremonies die er plaatshadden en vielen ermee samen. In de Regiekamer, die grenst aan de praktijkruimte van coach Hartenkoning, maakte ik een ruimtelijke contemplatieve ommegang voor passanten.

Tijdens het doorlopende proces kwamen verzamelingen verhalen, tekeningen, voorwerpen, films, foto’s en audiowerken samen die in in vijf publieke events, steeds op een zondag in de maand, in verschillende vormen getoond en gemixt werden. Grote dank gaat daarbij uit naar het DAF Museum en Hans Höhner voor het gebruik van uniek historisch beeldmateriaal.

De films die ik maakte tijdens D.A.F. zijn online te zien op mijn Youtube kanaal .